De Held van de Pekingtuin

Margo Schothorst is een van de helden van HoudBaarnSchoon, het Baarnse initiatief tegen zwerfafval. Een held, dat word je natuurlijk niet zomaar. Hoogste tijd voor een gesprek!

Rommel
“Ik woon bij de Pekingtuin”,  vertelt Margo. “Elk weekend komen daar ’s avonds jongeren naar toe., naar de muziekkoepel. En die maken een ontzettende rommel. Niet erg leuk als je de volgende ochtend een wandeling wilt maken. En voor de eigenaars van het Chinees restaurant daar is het ook niet fijn. Dat afval wil je natuurlijk zo snel mogelijk weghalen.” Samen met Jin, de eigenaar van Chinees Restaurant Peking, sprak Margo ongeveer een jaar geleden af dat zij de Tuin zou gaan onderhouden. Sindsdien gaat ze elk weekend, met een prikker, een bezem en een afvalzak die ze van Jin krijgt, de tuin in om de boel aan kant te maken.

Aan de spullen die ze er tegenkomt valt te zien dat er flink wat wordt afgefeest in de Tuin. “Het ligt er altijd vol met wietzakjes, lege flessen die vaak kapot zijn" Er is in Baarn niet zoveel te doen voor jongeren, dus ik snap wel dat ze hierheen komen. Maar ik snap hun mentaliteit niet, dat ze niet de moeite nemen om hun eigen troep op te ruimen. Dat is toch een kleine moeite?” Dat zou je denken, zeker omdat Margo via HoudBaarnSchoon een container heeft geregeld: “Die staat zelfs vlakbij de muziekkoepel!”

Margo heeft het ook weleens gevraagd aan de jongeren. Het gaat om drie of vier groepen, van een jaar of 15, 16. “Het dringt niet tot ze door geloof ik. Dat is jammer.” Margo zet ondertussen gewoon door, ook al wordt ze er soms een beetje moedeloos van. Net zoals Jin van het restaurant.

Baarnse Bos
Maar dat is nog niet alles! Margo heeft namelijk ook het Baarnse Bos onder haar hoede genomen. Daar gaat ze elke woensdag heen, samen met een vriendin: “Daar is het ook verschrikkelijk. Bij de Troon ligt het altijd vol met wietzakjes. 

Elke woensdag ruim ik een zak vol papiertjes en andere zooi op en die stop ik dan thuis in mijn eigen container.” Prullenbakken zijn er namelijk niet te vinden in het Baarnse Bos. Staatsbosbeheer, de beheerder, begint daar niet aan, vanwege slechte ervaringen met vandalisme. Margo spreekt daarom ook andere wandelaars aan: “Als iedereen nou een zak meeneemt het bos in en probeert een beetje op te ruimen, dan wordt het vanzelf schoner. Ik krijg positieve reacties, dus ik hoop dat dat inderdaad gaat gebeuren. Alle beetjes helpen.”

Acties
Margo doet ook regelmatig mee met de acties van HoudBaarnSchoon. “Ik vind HoudBaarnSchoon geweldig. Laatst hebben we met een groepje vrijwilligers de hele parkeerplaats bij de Coop schoongemaakt. Die was ook verschrikkelijk. Ik heb het de bedrijfsleider nog gezegd: ‘Dit is geen visitekaartje voor jullie!’ Ik moet er binnenkort weer even langs. Ze hebben beterschap beloofd. Eens kijken of ze het nu inderdaad beter bijhouden.”

Zonnetje
Mensen zoals Margo zijn goud waard voor onze gemeente. Vandaar dat HoudBaarnSchoon haar in het zonnetje heeft gezet, ook al hoefde dat van Margo niet (“nou ja, een zwarte Mini cabriolet mogen jullie me wel geven!”). Samen met Margo hoopt HoudBaarnSchoon Baarn een stukje mooier en schoner te maken. En vooral jongeren ervan te overtuigen dat opruimen echt belangrijk is en helemaal geen moeite hoeft te kosten.

HoudBaarnSchoon zoekt Helden!
HoudBaarnSchoon zoekt mensen die net zoals Margo stukjes Baarn schoon (willen) houden. Er zijn meer plekken in Baarn waar het regelmatig een rommeltje is… Dus als ook jij je graag inzet voor een schoner Baarn, dan kan je je hier aanmelden en op deze website  vind je meer informatie over onze komende acties. 

Doe mee!

Wil je meedoen aan één van de acties van HoudBaarnSchoon! of wil je zelf aan de slag? Laat het ons weten! Wij hebben alle informatie en hulpmiddelen die je nodig hebt om jouw steentje bij te dragen.

Stuur je idee in