Plastic Peukmeuk 2021: weg met peuken!

Enorme impact op mens en milieu

Zwerfafval zorgt voor veel ergernis. Het trekt ongedierte aan en het opruimen kost de overheid bijna 200 miljoen euro per jaar. Bovendien is zwerfvuil slecht voor natuur, dier en mens: het kan de bodem vervuilen en dieren eten het op of raken er in verstrikt. Mosselen, garnalen en andere zeedieren kunnen kleine deeltjes plastic opslaan in hun lichaam waardoor het in de voedselketen terecht komt.

Deze deeltjes plastic bevinden zich ook in de filters van sigaretten en blijven oneindig schadelijk. 

Wie weleens een rondje door stad, dorp of natuur wandelt komt ze helaas tegen: peuken. Ondanks dat er op steeds minder plekken gerookt mag worden, blijven peuken de meest gevonden soort zwerfafval. Tijd dus om hier iets aan te doen!

Enorm schadelijk voor mens en milieu
Volgens onderzoek van de Plastic Soup Foundation bestaat ruim 30% van het zwerfafval uit peuken. Milieu Centraal stelt dat elk jaar liefst 10 miljoen kilo peuken in onze leefomgeving belanden. Een enorme belasting voor het milieu! Want hoewel veel mensen denken dat sigarettenfilters afbreekbaar zijn, is niets minder waar. 

Wanneer peuken gedumpt worden in de natuur belanden deze stoffen dan weer in water of grond of dierenmagen en zodoende uiteindelijk ook weer in ons lichaam. Zo blijven deze schadelijke stoffen oneindig schadelijk voor het milieu.

De filters van peuken bevatten veel schadelijke stoffen waaronder arseen (rattengif), lood, nicotine en microplastics. Worden sigarettenfilters achtergelaten in de natuur of op straat, dan komen deze schadelijke stoffen terecht in de bodem, in het grondwater en in de magen van dieren. Deze stoffen blijven oneindig schadelijk voor het milieu. Daarnaast levert het enorm veel brandgevaar op in droge bermen en plantsoenen. Een goed uitgedrukte peuk hoort gewoon in een asbak of een afvalbak.

Ook jij kunt je steentje bijdragen!
Iedereen wil wonen in een schone, veilige en fijne leefomgeving. Het is daarom belangrijk dat zwerfafval voorkomen en opgeruimd wordt. Peuken opruimen is alvast een goed begin! Peuken niet meer in de openbare ruimte gooien is alvast een goed begin!  En zou je actief willen bijdragen aan het opruimen van peuken en meer aandacht willen geven aan de hoeveelheid peukenafval op straat? Sluit je dan aan bij de initiatieven van Het Plastic Peuken Collectief en het Peukenmeisje! Voor opruimmaterialen kun je altijd terecht bij De Groene Inval.

Meer weten over de Plastic Peukmeuk? Volg het Plastic Peuken Collectief of het Peukenmeisje voor meer informatie, inspiratie en nieuws!