World Clean Up Day

2022

Op zaterdag 17 september is het weer zo ver! De World Clean Up Day. Met 180 landen tegelijkertijd geven we de aarde een schoonmaakbeurt. Wederom doet de gemeente Baarn weer mee door een informele lezing te organiseren over het meest voorkomende zwerfafval: de sigarettenfilter. Aansluitend wordt een opschoonronde gelopen en wethouder Mark Eijbaard zal alle aanwezige inwoners die zich inzetten voor een schoner Baarn persoonlijk bedanken.

De World Clean Up Day is een mooie gelegenheid om het probleem van zwerfafval extra onder de aandacht te brengen. Zwerfafval in de natuur is een wereldwijd probleem voor flora en fauna. Een schonere omgeving betekent dan ook een gezondere omgeving voor mens en dier. 

Op 17 september steken we samen de handen uit de mouwen tussen 13:45 en 16:15 bij de Groene Inval. We starten met een lezing over de plastic sigarettenfilter. Want is dat ene sigarettenpeukje op straat nu echt zo erg? Bernadette Hakken, Het Peukenmeisje, zal hier meer over vertellen. 

Na deze lezing zullen we een opschoonronde lopen met de inwoners en verengingen van Baarn. Er zijn tegenwoordig een hoop leuke initiatieven en verenigingen die de gemeente vrij houden van zwerfafval. Een voorbeeld wat bij vele bekend is, is HoudBaarnSchoon. Door de gemeente staan HoudBaarnSchoon-zwerfafvalcontainers verspreid, te herkennen aan de witte deksel, waar inwoners gebruik van kunnen maken om gevonden zwerfafval in aan te bieden. Zo hopen we het zwerfafval rapen een stukje makkelijker te maken. Iedere container is geadopteerd door een inwoner, een school of een eetgelegenheid die de omgeving van de afvalbak schoonhoudt en de container ter lediging aanbiedt als deze vol raakt.

 De Groene Inval blijft een belangrijke locatie voor de gemeente aangezien inwoners hier materialen zoals grijpers en afvalzakken kunnen lenen voor een opschoonactie. Dit is in het afgelopen jaar uitgebreid met de volgende locaties: De Wintertuin Experience (Cantonspark), De Wereld van Pippe (Laanstraat, centrum), Hoeve Ravenstein (Landgoed Groeneveld), De Groene inval (Geerenweg), Buiten in de Kuil (Lage Vuursche) en Eethuys-café De Generaal (station).

 Wil je als inwoner van Baarn, vrijwilliger of vereniging aansluiten bij de World Clean Up Day? Meld je dan nu aan door een email te sturen naar info@houdbaarnschoon.nl en wie weet zien we je dan!

Thema: Vind de (sigaretten)filter
Wanneer: Zaterdag 17 september 2022
Tijd: 13:45 uur tot 16:15 uur
Waar: De Groene Inval, De Geerenweg 8 in Baarn
Gastspreker: Bernadette Hakken - Het Peukenmeisje